16 Ιουλ 2010

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου της Ομάδας Δικηγόρων

Print this post

“Άκου την ιστορία μου”

Μετανάστες και μετανάστριες που ζουν νόμιμα στη χώρα χρόνια τώρα. Κι όμως δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους γιατί - λόγω και της οικονομικής κρίσης – αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα οριζόμενα από το νόμο ένσημα ή το απαιτούμενο εισόδημα. Απειλούνται πλέον άμεσα με απέλαση.

Νέοι και νέες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν σε πολύ μικρή ηλικία και τελείωσαν το σχολείο στη χώρα μας. Κι όμως εξακολουθούν να είναι παράνομοι και παράνομες.



Πριν τις εκλογές, αλλά και αμέσως μετά από αυτές, στελέχη της σημερινής κυβέρνησης αναγνώριζαν την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική λύση για εκείνους τους μετανάστες που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής στη χώρα λόγω έλλειψης ενσήμων ή επαρκούς εισοδήματος. Τροφοδοτήθηκαν προσδοκίες κι ελπίδες, που σήμερα διαψεύδονται. Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υποσχόντουσαν τότε ένα καθεστώς πλήρους προστασίας για τη δεύτερη γενιά μεταναστών. Κι όμως μεγάλο μέρος της δεύτερης γενιάς ζει ακόμα “χωρίς χαρτιά”.

Σήμερα - ήδη 9 μήνες μετά τις εκλογές - επικρατεί στα ζητήματα αυτά πλήρης ακινησία. Την ίδια στιγμή οι περιφέρειες της χώρας εξακολουθούν να εκδίδουν αποφάσεις που θέτουν στην παρανομία δεκάδες νόμιμους έως σήμερα μετανάστες ελλείψει ενσήμων ή επαρκούς εισοδήματος.

Πίσω από κάθε απορριπτική απόφαση υπάρχει ένα ανθρώπινο δικαίωμα σε μία νόμιμη και αξιοπρεπή ζωή που παραβιάζεται. Πίσω από κάθε νέο και νέα δεύτερης γενιάς “χωρίς χαρτιά” υπάρχει μία ιστορία κρατικής ανεπάρκειας και ντροπής που πρέπει να ακουστεί.

Ας δώσουμε το λόγο στους ίδιους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την κρατική αδράνεια και αναλγησία για να μας πουν οι ίδιοι την ιστορία τους.

Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών σας καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 21 Ιουλίου στη 1μμ. στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας (Σίνα 16) σε μια προσπάθεια να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της τακτοποίησης των μεταναστών που καθίστανται παράνομοι λόγω ενσήμων ή ανεπαρκούς οικογενειακού εισοδήματος αλλά και το μείζον θέμα της διεκδίκησης μιας πραγματικής λύσης για τη δεύτερη γενιά μεταναστών .

Θα μιλήσουν μετανάστες και μετανάστριες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες και αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ