29 Φεβ 2012

Δελτίο Τύπου της Ομάδας Δικηγόρων

Print this post
Για την παράνομη σύλληψη και εξευτελιστική συμπεριφορά
ενάντια σε καθηγήτρια στον Έβρο


Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 11.45 μετά τη λήξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Ν. Βύσσα κατά της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, καθηγήτρια, μέλος της Β' ΕΛΜΕ Έβρου, που συμμετείχε ενεργά στη συγκέντρωση προσήχθη με τη βία από ομάδα 4 αστυνομικών στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας. Η προσαγωγή της για εξακρίβωση στοιχείων έγινε εντελώς παράνομα και αυθαίρετα γιατί η καθηγήτρια είχε μαζί της όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητά της. Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων κατά τη σύλληψη, τη μεταφορά αλλά και την σωματική έρευνα που ακολούθησε ήταν εξευτελιστική με έργα και με λόγια. Η καθηγήτρια χτυπήθηκε στο πόδι κατά τη μεταφορά.

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: ο αυταρχισμός απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Η κατάσταση εξαίρεσης από το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα δεν είναι άσχετη με την επιβολή "κατάστασης ανάγκης" στο εσωτερικό με τον περιορισμό του δικαιώματος της διαμαρτυρίας, της ελεύθερης συνάθροισης, της ελευθερίας του λόγου. Η πολιτική και οικονομική βαρβαρότητα που βιώνουμε, ντόπιοι και μετανάστες, δεν μπορεί παρά να επιβληθούν με αντιδημοκρατικές πρακτικές και μεθόδους και φλερτάρουν πλέον όλο και περισσότερο με την ανοιχτή εκτροπή.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να ματαιώσουμε το χτίσιμο του τείχους του αίσχους στον Έβρο. Η κατασκευή του τείχους είναι μια οριακή πράξη βαρβαρότητας και ο αγώνας εναντίον του είναι στοιχειώδης πράξη ευθύνης για τον καθένα και την καθεμία από εμάς, στοιχειώδες καθήκον μας απέναντι στους απόκληρους αυτού του κόσμου. Η καταστολή δε μας πτοεί. Αν απουσιάσουμε από αυτόν τον αγώνα, θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στη συνείδησή μας και απέναντι στις γενιές που έρχονται.


Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ



Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ