26 Μαρ 2013

Ψήφισμα Δ.Σ.Α. για τις Συλλήψεις Δικηγόρων στην Τουρκία

Print this post
 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 26/3/2013





ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Στις 18 Ιανουαρίου 2013, το τουρκικό κράτος προχώρησε σε συλλήψεις Δικηγόρων-μελών του CHD στην Κωνσταντινούπολη. Το CHD είναι μια πολυπληθής οργάνωση Δικηγόρων, που αριθμεί περί τα 2500 μέλη, και η οποία αναλαμβάνει την εκπροσώπηση και υπεράσπιση υποθέσεων κινηματικού χαρακτήρα (εργασιακά, περιβαλλοντικά θέματα, κ.α.). Εκδόθηκαν 18 εντάλματα σύλληψης μεταξύ των οποίων για τον πρόεδρο και την πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστική επιτροπής. Από αυτούς κρατούνται 9 (2 δεν συνελήφθησαν ποτέ). Μαζί με τους 26 που κρατούνται ακόμα από την προ διετίας επιχείρηση κατά των Κούρδων Δικηγόρων έχουμε συνολικά 35 Δικηγόρους στις τουρκικές φυλακές.

Λίγες ημέρες μετά τη συγκεκριμένη αστυνομική “επιχείρηση” κατά του CHD, πραγματοποιήθηκαν 119 συλλήψεις μελών της ΚΕSK (δηλαδή της ομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων) μεταξύ των οποίων ο Γ.Γ. της αντίστοιχης ΟΛΜΕ, ο αντίστοιχος Γ.Γ. της εκεί ΠΟΠ-ΟΤΑ ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της KESK τελεί υπό κατηγορία.

Από την ίδια τη διαδικασία και τις ερωτήσεις στην ανάκριση - και με δεδομένο ότι πρόσβαση στη δικογραφία δεν έχουν κατ’ εφαρμογή του εκεί αντιτρομοκρατικού νόμου - προκύπτει ότι οι Δικηγόροι συνελήφθησαν γιατί ασχολούνται με υποθέσεις πολιτικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, πέρα από ξυλοδαρμούς, υπέστησαν και υποχρεωτική (με τη βία) λήψη DNA, με αφορμή την οποία ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής ανάκρισης για τα μέλη του που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Πέραν αυτού η αστυνομία κατάσχεσε πολλούς από τους φακέλους των εντολέων τους. Ο Tούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ-Ερντογάν δήλωσε στη Βουλή ότι εάν οι Δικηγόροι υπερασπίζονται τρομοκράτες είναι τρομοκράτες οι ίδιοι.

Συλλαμβάνοντας αυτούς τους Δικηγόρους, το τουρκικό κράτος όχι μόνο τους εμποδίζει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, αλλά εμποδίζει και τους εντολείς τους να εκπροσωπηθούν από Δικηγόρο της επιλογής τους. Αυτό συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη, όπως κατοχυρώνεται στην ΕΣΔΑ (άρθρο 6§2), αλλά και του άρθρου 1 των Βασικών Αρχών για το ρόλο του Δικηγόρου που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 18 των ίδιων Βασικών Αρχών, οι Δικηγόροι δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους πελάτες τους ή με τις υποθέσεις των πελατών τους ως αποτέλεσμα της άσκησης των καθηκόντων τους

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει και καταδικάζει την σύλληψη και κάθε ενέργεια που στόχο έχει την τρομοκράτηση των Δικηγόρων και του λαού της Τουρκίας· δηλώνει τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους Δικηγόρους και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΠΑΜ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε το ψήφισμα εδώ