8 Απρ 2013

Ενημέρωση σχετικά με τις εκδόσεις Τούρκων Προσφύγων, Δευτέρα 8 Απριλίου, 7.30 μ.μ.

Print this post


Η ενημέρωση θα γίνει στο χώρο της Ομάδας Δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στην οδό Ρεθύμνου και Ιουλιανού πίσω από το ξενοδοχείο ΠΑΡΚ της λεωφόρου Αλεξάνδρας (πρώην φροντιστήριο Ισπανικών) τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 και ώρα 19.30.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στο πλαίσιο συνολικής έκπτωσης προστασίας των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο οποίο οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με την επίκληση της οικονομικής κρίσης, πρόσφατα διαφαίνεται η ύπαρξη μιας συμφωνίας παροχής ανταλλαγμάτων προς την τουρκική κυβέρνηση σε αντιστάθμισμα πιθανής οικονομικής βοήθειας.

Μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Άγκυρα και την ανακοίνωση στενότερης συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, οι Ελληνικές αρχές που ως τώρα με δισταγμό προέβαιναν στην ενεργοποίηση ενταλμάτων έκδοσης σε βάρος Τούρκων προσφύγων που βρίσκονταν στην Ελλάδα, την τελευταία περίοδο έχουν επιδοθεί σε πραγματικό κυνήγι όλων των εκζητούμενων για την πολιτική τους δράση στην Τουρκία.

Ήδη, στο πλαίσιο αυτής της υπόγειας συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων, οι ελληνικές αρχές προέβησαν στη σύλληψη 4 προσφύγων, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία έκδοσης αυτών. Όλοι οι συλληφθέντες διώκονται για λόγους πολιτικούς, είναι θύματα βασανιστηρίων, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ασθένειες χαρακτηριστικές ανθρώπων που έχουν περάσει από μακροχρόνιες απεργίες πείνας στις Τουρκικές φυλακές.

Αμέσως μετά τη σύλληψή τους οι 3 εξ αυτών αφέθηκαν καταρχάς ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ο ένας εξ αυτών κρατήθηκε προσωρινά έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις δικαστικές φυλακές Πατρών. Ήδη για τους δύο πρώτους από τους εκζητούμενους, το πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Εφετών Πατρών γνωμοδότησε για τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία, αναγνωρίζοντας την ιδιότητά τους ως πολιτικών προσφύγων.

Όμως στο πλαίσιο της άνω συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων, και μετά από πιέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης ασκήθηκε έφεση από την εισαγγελία Πατρών και η υπόθεση αναμένεται σύντομα να εκδικαστεί σε τελευταίο βαθμό από τον Άρειο Πάγο, ενώ ο ένας υπό έκδοση πρόσφυγας παραμένει κρατούμενος, αναμένοντας την τελική απόφαση επί του αιτήματος έκδοσής του. Ήδη δε σήμερα εκδικάζεται στη Θεσσαλονίκη η υπόθεση σε πρώτο βαθμό και του τρίτου εκζητουμένου, ενώ είναι πιθανή η κίνηση της διαδικασίας έκδοσης και σε βάρος άλλων προσφύγων, για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα έκδοσης από την Τουρκία.

Δεδομένης της αλλαγής της πολιτικής στάσης του Ελληνικού κράτους έναντι των Τούρκων προσφύγων, της ευάλωτης κατάστασης αυτών - των οποίων οι αιτήσεις ασύλου, εκκρεμούν ακόμη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων - και της επίμονης πίεσης που ασκεί το τουρκικό κράτος, καλούμε σε μία συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις υποθέσεις αυτές.

Η ενημέρωση θα γίνει στο χώρο της Ομάδας Δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στην οδό Ρεθύμνου και Ιουλιανού πίσω από το ξενοδοχείο ΠΑΡΚ της λεωφόρου Αλεξάνδρας (πρώην φροντιστήριο Ισπανικών) τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 και ώρα 19.30.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις, πολιτικές, κοινωνικές, προστασίας δικαιωμάτων προσφύγων και γενικότερα προστασίας δικαιωμάτων ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών για συντονισμό των νομικών δράσεων, οι οποίες στην προκείμενη περίπτωση απαιτούν την πολιτική τους πλαισίωση, ενόψει του εξόχως πολιτικού χαρακτήρα της διαφαινόμενης συμφωνίας παράδοσης των Τούρκων προσφύγων στην Άγκυρα, προς το σκοπό αποκόμισης οικονομικών ανταλλαγμάτων, με κίνδυνο της ζωής και της ελευθερίας ανθρώπων, που έχουν παλέψει για την υποστήριξη των πολιτικών ελευθεριών στην πατρίδα τους.



Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
 Ρεθύμνου 11 και Ιουλιανού, τηλ. 210 8259 449