18 Σεπ 2013

Προβολή - "Το Αλάτι της Γης" στο Κτίριο 11 - Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Print this post
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ώρα 9μμ, εγκαινιάζουμε τις προβολές μας στο Κτήριο 11 φέτος στο φθινόπωρο με μια εμβληματική ταινία. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί. Θα λειτουργήσει μπαρ με μουσική της εποχής της ταινίας. Μην ξεχνάτε ότι τα πιο ωραία πάρτυ γίνονται Πέμπτη!



Η ταινία αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής της μεξικανο-αμερικανικής κοινότητας και την σκληρή εκμετάλλευση των κατοίκων από τους λευκούς (Άγγλο-Αμερικάνους, όπως αποκαλούνται) βιομηχάνους.



Κάποτε η γη ανήκε στην κοινότητα, η Εταιρεία Ψευδαργύρου, όμως, ήρθε ξαφνικά, ανέλαβε την εκμετάλλευσή της κι άφησε στους κατοίκους την «επιλογή» είτε να φύγουν ή να δεχτούν να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς κι άθλιες συνθήκες.
Αναγκάζονται να ζουν σε σπίτια που ανήκουν στη διεύθυνση, να ψωνίζουν σε καταστήματα που ανήκουν στη διεύθυνση.

Οι συνθήκες ασφαλείας για τους εργάτες είναι ανύπαρκτες, ενώ στους λευκούς επιτρέπεται να δουλεύουν σε ζευγάρια, οι Μεξικάνοι αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τις πιο επικίνδυνες εργασίες μόνοι, κι όταν διαμαρτύρονται, η διεύθυνση τους απειλεί με απολύσεις.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η αστυνομία συνωμοτεί με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου για να σπάσει η απεργία...

Να σημειωθεί ότι η ταινία είχε απαγορευτεί επίσημα στις ΗΠΑ του Μακάρθι λόγω της μαύρης λίστας έως το 1965. Κάποιοι από τους ηθοποιούς κατηγορήθηκαν ως κομμουνιστές, απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και δεν επέστρεψαν ποτέ.


Αγγλικός Τίτλος:  Salt of the Earth
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 2 Ιουλίου 2009
Σκηνοθεσία : Χέρμπερτ Μπίντερμαν
Σενάριο : Χέρμπερτ Μπίντερμαν, Μάικλ Γουίλσον
Πρωταγωνιστούν :
Χουάν Σακόν, Ροζάουρα Ρεβουέλτας, Γουίλ Γκιρ, Μέρβιν Γουίλιαμς, Ντέιβιντ Γουλφ, Ντέιβιντ Σάρβις, Ε.Α. Ρόκγουελ, Ενριέτα Γουίλιαμς
Κατηγορία : Κοινωνική
Έτος παραγωγής : 1954
Χώρα παραγωγής : ΗΠΑ
Χρώμα : Ασπρόμαυρη
Γλώσσα : Αγγλικά, Ισπανικά
Διάρκεια : 94΄