27 Μαΐ 2015

Επιστολή της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμου

Print this post
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ:
ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΑΠΛ/ΤΡΙΑ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΜΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΥ)
κ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΑΜΟΥ
Μ.Κ.Ο. MEDIN
Μ.Κ.Ο. ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ

Σε συνέχεια προγενέστερων ανακοινώσεων και αιτημάτων μας, σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή με στόχο την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση των αρμοδίων.

Τις μέρες αυτές συντελούνται εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας λόγω των μεταναστευτικών κυμάτων που προέρχονται από πολέμους και οικονομικές καταστροφές . Στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Σάμου ο αριθμός των προσφύγων ολοένα και αυξάνεται και σε συνδυασμό, μάλιστα, με την επίδειξη αδιαφορίας και ανικανότητας από τους αρμοδίους για την ομαλή επίλυση του ζητήματος, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη αντιμετώπιση και φιλοξενία ψυχών, η κατάσταση πλέον έχει γίνει εκρηκτική.

Τον τελευταίο μήνα η εισροή προσφύγων έχει αυξηθεί (700-800 άνθρωποι στο Κέντρο) και σύμφωνα με την αίτηση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί και οι αυξομειώσεις να είναι μεγάλες. Να θυμίσουμε βέβαια, πως το εν λόγω Κέντρο είναι χωρητικότητας 280 ατόμων, η μία πτέρυγα του δεν λειτουργεί (έχει καταστραφεί λόγω πυρκαγιάς), το δυναμικό προσωπικό της Πρώτης Υποδοχής είναι ελλιπέστατο –με αποτέλεσμα να αργεί δραματικά η καταγραφή των νέων προσφύγων, άρα και ο χρόνος αναμονής τους στο Κέντρο- και την αδυναμία προσφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όπως θα έπρεπε.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε όλους τους αρμοδίους να μεριμνήσουν ώστε:

- Να μετατραπούν τα υπάρχοντα Κέντρα Κράτησης σε Ανοιχτούς Χώρους Φιλοξενίας, με ελεύθερη πρόσβαση ομάδων εθελοντών, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών λειτουργίας των χώρων αυτών.

- Να δημιουργηθούν και Νέοι Ανοκτοί Χώροι Φιλοξενίας με κατάλληλες υποδομές, που θα υποστηρίζει το έργο και τις ανάγκες τόσο των προσφύγων αλλά και του βοηθητικού προσωπικού.

- H υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής να στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό δυναμικό και τις ανάλογες υπηρεσίες μετάφρασης, ώστε η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται γρήγορα και άρτια με σκοπό την μείωση χρόνου κράτησής τους στα Κέντρα.

- Οι Ανοικτοί Χώροι Φιλοξενίας (παλαιοί και νέοι) να στελεχωθούν και να ενισχυθούν με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και όχι από αστυνομικές δυνάμεις, αφού στόχος είναι οι χώροι αυτοί να μη λειτουργούν κάτω από καθεστώς κράτησης και καταστολής.

- Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος τήρησης των υπαρχουσών συμβάσεων με τις διάφορες Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στα, κατά τόπους, Κέντρα Κράτησης Προσφύγων.

- Να υπάρξει οικονομική στήριξη των δομών και σοβαρός έλεγχος για τη κατανομή των περίφημων κονδυλιών από την Ευρώπη για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ανοχής στην άθλια αυτή κατάσταση που επικρατεί, σχετικά με την λειτουργία δομών, στις οποίες παραμένουν φυλακισμένοι άνθρωποι, βασανισμένοι από πολέμους και ακραία φτώχεια στις χώρες προέλευσής τους. Από τη μία, λοιπόν, η κυβέρνηση οφείλει τώρα, να σταματήσει να ασκεί μεταναστευτική πολιτική με όρους στρατιωτικής διαχείρισης και εγκλεισμού, μιας θανατοπολιτικής που και η ίδια έχει καταγγείλει με οργή στο παρελθόν και από την άλλη οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να σταματήσουν να επιδεικνύουν αυτή την εγκληματική αδιαφορία και ολιγωρία, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος . Πολλές χαμένες ανθρώπινες ζωές έχουν χτίσει τις πολιτικές καρέκλες των άφαντων αρμόδιων. ΦΤΑΝΕΙ! Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κρίση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανθρωπιστική και ως τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τους υπευθύνους.

Σάμος, 25/5/2015