10 Νοε 2015

Ανακοίνωση για την προσφυγική κατάσταση στη Σάμο

Print this post
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 Η θάλασσα ξεβράζει πτώματα στις παραλίες του νησιού.
Οι πρόσφυγες κυκλοφορούν στην πόλη εκατοντάδες και τις τελευταίες μέρες χιλιάδες.
Άλλοι πρόσφυγες ψάχνουν ένα χώρο στο λιμάνι να ξαπλώσουν καταγής, άλλοι να μπουν στην ουρά να πάρουν ό,τι τους προσφέρεται.

Άλλοι ψάχνουν να θάψουν τους συγγενείς που έχασαν και με μεγάλη ταλαιπωρία τους δίνεται χώρος σε δημοτικό νεκροταφείο, άλλοι θέλουν να μεταφέρουν τις σορούς τουλάχιστον μέχρι Τουρκία με οποιοδήποτε κόστος και δεν τα καταφέρνουν ποτέ.
Οι διασώστες έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους να περισυλλέγουν πτώματα και να σώζουν ζωές.
Οι εθελοντές φτάνουν στα όριά τους με την αξιοθαύμαστη προσφορά τους.


Το κέντρο κράτησης (ανοικτού τύπου τώρα) ημικατεστραμμένο κτιριακά, με σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των υπηρεσιών έχει μείνει χωρίς καθόλου σίτιση εδώ και 5 μέρες.
Παρά τις δημοσιεύσεις του Δημάρχου ότι θα παραχωρήσει γεύματα και στο κέντρο δίνοντας υλικά στο στρατό για τη παρασκευή του φαγητού, δεν έδωσε τίποτα.
Σιτίζει τους πρόσφυγες του λιμανιού με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και υπαλλήλου του.
(Σημειωτέον ότι όλα τα υλικά μαζεύονται από προσφορές πολιτών, επαγγελματιών, οργανώσεων εσωτερικού και εξωτερικού) Ο στρατός σίτισε τους διαμένοντες στο κέντρο τρεις μέρες με δικά του έξοδα.

Οι πρόσφυγες του κέντρου προέρχονται από φτωχότερα στρώματα (προέλευση από Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Νιγηρία κ.ά) και συνεχίζουν να μένουν νηστικοί, εκτός από κάτι ελάχιστα που τους προσφέρουμε στο στέκι μας καθημερινά και τα πρωινά το Σαββατοκύριακο στο κέντρο.

Και το παράλογο που συνέβη τις τελευταίες μέρες:
Στο Καρλόβασι δόθηκε δημοτικός χώρος για στέγαση αρκετών δεκάδων προσφύγων μετά από διεκδίκηση του εκεί συλλόγου και οι πρόσφυγες που βγήκαν στην εκεί περιοχή μεταφέρθηκαν και αφέθηκαν στο λιμάνι του Βαθιού που είχε 4000 και 5000 κόσμο με αποτέλεσμα να μείνουν και αυτοί στο ύπαιθρο περιμένοντας το καράβι και την καταγραφή αρκετές μέρες. Ποιος έδωσε την εντολή μεταφοράς τους;

Η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες, συναντήσεις, σχέδια, δίνει εύσημα σε Δημάρχους και Μητροπολίτες, που αυτοί με τη σειρά τους προθυμοποιούνται στη διαχείριση του προσφυγικού διαβλέποντας κομμάτι από την πίτα της υποτιθέμενης χρηματοδότησης. Προαναγγέλλει hotspot υποτασσόμενη στις απαιτήσεις των δανειστών χωρίς να μας διευκρινίζει τι ακριβώς θα είναι αυτά. Τα λεφτά για το προσφυγικό δεν εκταμιεύτηκαν ακόμα. Θα γίνει επιτέλους κάποιος σχεδιασμός; Ως πότε θα αφήνονται όλα στο φιλότιμο και στην αλληλεγγύη των πολιτών;


ΣΑΜΟΣ 9/11/2015