16 Φεβ 2017

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση 445/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας

Print this post
Στις 15.2.2017 δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων άρθρο με τίτλο «Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπεται το ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Τουρκία» το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Δ' Τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε πως "Η 7μελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ. αριθμ. 445-447/2017 αποφάσεις της, έκρινε ότι η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα».

Αμέσως, η είδηση αναπαράχθηκε σε πλείστα δημοσιεύματα.

Διευκρινίζουμε ότι το Δικαστήριο με τις ως άνω αποφάσεις παρέπεμψε τις υποθέσεις προς εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας των ζητημάτων τους. Σε κανένα σημείο όμως του σκεπτικού ή διατακτικού των αποφάσεων αυτών το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται ότι η Τουρκία είναι τρίτη ασφαλής χώρα. Τα όσα σχετικά έχουν δημοσιοποιηθεί είναι εσφαλμένα, ανακριβή και ψευδή, με αποτέλεσμα να παραπλανούν την κοινή γνώμη και να ζημιώνουν τους αδύναμους Σύρους – ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται κρατούμενος εδώ και 5 μήνες σε κρατητήρια Α.Τ. υπό συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές, χωρίς προαυλισμό, πρόσβαση σε φυσικό φως και συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα τον κλονισμό της ψυχικής και σωματικής του υγείας και την πρόκληση σε αυτόν ανεπανόρθωτης βλάβης.

Χρέος μας είναι επομένως να δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας το πλήρες κείμενο των αποφάσεων προς αποκατάσταση της αλήθειας.






















Δείτε όλη την απόφαση εδώ.