23 Απρ 2017

Δελτίο Τύπου: Αλληλεγγύη στον Ιταλό δημοσιογράφο Gabriele Del Grande

Print this post
Αλληλεγγύη στον Ιταλό δημοσιογράφο Gabriele Del Grande

Στις 9 Απριλίου 2017, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αναίτια και παράνομα τον Ιταλό δημοσιογράφο Gabriele Del Grande στην τουρκική πόλη Hatay, όπου βρισκόταν διεξάγοντας έρευνα για το νέο του βιβλίο “Un partigiano mi disse” (Ένας αντάρτης μου είπε). Είναι προφανές ότι η δημοσιογραφική δραστηριότητα του 35χρονου Del Grande ενοχλεί τις τουρκικές αρχές, καθώς, με το νέο του πόνημα επιχειρεί, μέσα από αφηγήσεις Σύρων προσφύγων, να καταδείξει τον πόλεμο στη Συρία και να περιγράψει τη γέννηση του ISIS. Μέχρι και σήμερα o Gabriele Del Grande υφίσταται συνεχείς ανακρίσεις από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες προσπαθούν να τον εξαναγκάσουν να αποκαλύψει στοιχεία (και προφανώς πρόσωπα και ονόματα), που σχετίζονται με την επαγγελματική του δραστηριότητα, χωρίς να του έχουν απαγγείλει καμία κατηγορία και χωρίς να του έχει επιτραπεί η αποτελεσματική επικοινωνία του με συνήγορο.

Καταγγέλλουμε την πολιτικά υποκινούμενη και σχετιζόμενη με την άσκηση του επαγγέλματός του σύλληψη και συνακόλουθη στέρηση της ελευθερίας του Gabriele Del Grande, η οποία λαμβάνει χώρα απροκάλυπτα, χωρίς καμία επίφαση νομιμότητας και χωρίς μέχρι και σήμερα οι τουρκικές αρχές να έχουν αιτιολογήσει τις ενέργειές τους με οποιονδήποτε τρόπο. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση σύλληψης, κράτησης και καμία δικογραφία σε βάρος του. Επομένως πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη με προφανή σκοπό την παράνομη κτήση από πλευράς τουρκικών αρχών της έρευνας του δημοσιογράφου και αφετέρου τον αποκλεισμό του από περαιτέρω έρευνα και την τιμωρία του για την ενασχόλησή του με θέμα που ενοχλεί.

Ο 35χρονος Gabriele Del Grande, έχει αρθρογραφήσει σε μερικά από τα πιο γνωστά ιταλικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έχει συγγράψει ήδη τρία βιβλία[1] και έγινε ευρέως γνωστός μέσω του μπλόγκ του Fortress Europe, όπου για πρώτη φορά, κατέγραψε τους νεκρούς πρόσφυγες στη Μεσόγειο, καταγγέλλοντας την αδιαφορία και την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014, μαζί με τους Antonio Augugliaro και Khaled Soliman Al Nassiry,σκηνοθετεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ “Io sto con la sposa” (On the bride’s side). Στο ντοκιμαντέρ αυτό, μαζί με Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες οι οποίοι είχαν φτάσει στην Lampedusa, υποδυόμενοι ένα γαμήλιο κομβόι, διασχίζουν παράνομα όλα τα σύνορα της Ευρώπης, φτάνοντας στον τελικό προορισμό των προσφύγων, τη Σουηδία.
  • H στάση των κυβερνήσεων των κρατών της Ε.Ε. , έχει προ πολλού νομιμοποιήσει τον αυταρχισμό του τουρκικού καθεστώτος και την κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου και τήρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς εξακολουθούν να απευθύνονται στην κυβέρνηση της τελευταίας σαν σύμμαχο που θα τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τα εκατομμύρια ξεριζωμένων και ικετών που εισέρχονται στην Ευρώπη ζητώντας διεθνή προστασία. Θεωρούν ότι έτσι, θα περιορίσουν «τη φωτιά» αποκλειστικά στα εδάφη της Τουρκίας, επιλέγοντας να αγνοήσουν τη δυναμική που χαρακτηρίζει τα προσφυγικά ρεύματα και ενδυναμώνοντας, ως αποτέλεσμα, τη δικτατορία που έχει επιβληθεί de jure και de facto στη χώρα αυτή, και την καταστολή, το βασανισμό και την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων χιλιάδων αντιφρονούντων. 
  • Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Gabriele, ο οποίος, μην έχοντας κανένα άλλο μέσο να διαμαρτυρηθεί, μάχεται με όπλο το σώμα του και από τις 18 Απριλίου είναι σε απεργία πείνας, καταγγέλλοντας την παράνομη κράτησή του και απαιτώντας την επιστροφή του στην Ιταλία. 
  • Υπογραμμίζουμε ότι η συνέχιση της κράτησής του σε καθεστώς συνεχούς απομόνωσης, οι συνεχείς ανακρίσεις, η μέχρι πρότινος άρνηση πρόσβασης της επίσημης αντιπροσωπείας της Ιταλίας στην Τουρκία στο χώρο όπου κρατείται ο Del Grande, καθώς και η άρνηση ορισμού συνηγόρου της εμπιστοσύνης και επιλογής του και η μη πρόσβαση του τελευταίου στον φάκελο του, δεν αποτελούν παρά μια ακόμα υπενθύμιση για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
  • Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες συνδικαλιστές, φοιτητές, ακαδημαϊκοί και δικηγόροι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και κινδυνεύουν να καταδικαστούν με άδικη δίκη. Ενώ εκατοντάδες είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν προφυλακιστεί από το τουρκικό κράτος και κατηγορούνται για αδικήματα με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Με αφορμή δε, την εκστρατεία χειραγώγησης και φίμωσης των ΜΜΕ στην Τουρκία, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέδωσαν πρόσφατα ανακοίνωση με την οποία καλούνται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσουν. Δριμεία κριτική, επίσης, άσκησε η γερμανική δημοσιογραφική ένωση DJE, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας το ατελείωτο «κλίμα εκφοβισμού, παρενοχλήσεων και διώξεων που επικρατεί στην Τουρκία, για τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική». Τέλος, την έντονη ανησυχία του για την περιστολή της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Τουρκία έχει εκφράσει και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muiznieks.
  • Καταγγέλλουμε την τουρκική κυβέρνηση για τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων από άκρη σε άκρη στην Τουρκία. Καθώς και την υποκρισία των ευρωπαϊκών κρατών και αρχών, που από τη μία αναγνωρίζουν την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες και την πριμοδοτούν ως τέτοια και από την άλλη αδυνατούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και να εγγυηθούν για την ασφάλεια των ίδιων των πολιτών τους, που βρίσκονται στην Τουρκία.
  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε θύμα της αυθαιρεσίας του τουρκικού καθεστώτος.
  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Iταλού δημοσιογράφου και ακτιβιστή Gabriele Del Grande.

Αθήνα, 23 Απριλίου 2017


Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων & Μεταναστών


[1] Mamadou va a morire [2007], Roma senza fissa dimora [2009], Il mare di mezzo [2010]

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ.
To Δελτίο Τύπου στα Ιταλικά εδώ