2 Μαΐ 2012

Να σταματήσει η διαπόμπευση, ο στιγματισμός και η κράτηση των εκδιδόμενων γυναικών

Print this post
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να σταματήσει η διαπόμπευση, ο στιγματισμός και η κράτηση των εκδιδόμενων γυναικών
Να σταματήσει ο διωγμός κάθε απόκληρου


Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια διολίσθηση της κυρίαρχης πολιτικής σε επικίνδυνες ατραπούς. Οι κρατικές αρχές συνέλαβαν δώδεκα οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες, δημοσίευσαν τις φωτογραφίες τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους απήγγειλαν βαρύτατες και νομικά παντελώς αβάσιμες ποινικές κατηγορίες, με μόνο σκοπό την προφυλάκισή τους και την εξυπηρέτηση δημαγωγικών και προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

H Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απήγγειλε σ’ αυτές τις γυναίκες την ποινική κατηγορία της βαρειάς σκοπουμένης σωματικής βλάβης, τετελεσμένης και σε απόπειρα, έδωσε δε εντολή δημοσιεύσεως των φωτογραφιών τους «για την διευκόλυνση της ικανοποιήσεως της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας, την διακρίβωση του εάν οι συγκεκριμένες έχουν τελέσει παρόμοιες πράξεις και την αποφυγή πανικού σ’ όσους έχουν συνευρεθεί με εκδιδόμενο πρόσωπο με παρόμοια χαρακτηριστικά».

Η απαγγελθείσα κατηγορία είναι προκλητικά αβάσιμη σύμφωνα με τον νόμο. Ο απαιτούμενος δόλος του εν λόγω εγκλήματος, η εγκληματική επιδίωξη, κατ’ ουσίαν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες εκδίδονταν με σκοπό να μεταδώσουν τον ιό του AIDS και όχι επειδή εξαναγκάζονταν ή για λόγους βιοπορισμού. Σημαίνει επίσης ότι εξανάγκαζαν τους «πελάτες» να ανέχονται τη μη χρήση προφύλαξης, ενώ είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο γίνεται αν μη τι άλλο με συναίνεση του «πελάτη», άρα ανάληψη από αυτόν μέρους του κινδύνου και στην πραγματικότητα με καταβολή μεγαλύτερου τιμήματος στο εκμεταλλευόμενο εκδιδόμενο πρόσωπο και εκ των προτέρων εξαναγκασμό του εκδιδομένου προσώπου από τον προαγωγό.

Κάθε έννοια προστασίας του ιατρικού απορρήτου αλλά και του δικαιώματός τους να γνωρίζουν μόνο οι ίδιες για την αρρώστιά τους και να μην διασύρονται με το στίγμα αυτής, καταρρακώθηκε. Πέρα από τη διαπόμπευσή τους οδηγήθηκαν στη φυλακή, κατηγορούμενες ως εγκληματίες εκ δόλου, σε βάρος αγνώστων, οι οποίοι, οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν τη φτώχεια τους και την άθλια κατάστασή τους και μπορεί να είναι οι ίδιοι που τέλεσαν το υποτιθέμενο έγκλημα σε βάρος τους.

Η σύνταξη και απαγγελία των κακουργηματικών κατηγορητηρίων, αλλά και η ανεπέρειστη σε οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων της εθνικότητας και της κατάστασης υγείας, οφείλει να αποδοθεί σε πέρα από τον νόμο σκοπιμότητα εισαγγελικής αρχής, εφόσον η προφυλάκιση - που από λειτουργικό υποκατάστατο έχει καταστεί απαραίτητη τροφή για το αίσθημα τηλεοπτικής δικαιοσύνης της "κοινής γνώμης" - και η τεχνητή αποκάλυψη των "υγειονομικών βομβών" δεν θα ήταν διαφορετικά εφικτή.

Αντ’ αυτού διώκονται οι 12 νεαρές κοπέλες που είναι τα θύματα της φτώχειας, της σεξουαλικής αλλά και οικονομικής καταπίεσης, οι οποίες βρέθηκαν να στοχοποιούνται και να διαπομπεύονται ως κοινοί εγκληματίες, ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που απειλείται από τους «αθώους» χρήστες των υπηρεσιών τους. Αντί να αναζητηθούν και να διωχθούν όσοι ώθησαν αυτές τις κοπέλες στο πεζοδρόμιο, αντί να δοθεί η δέουσα φροντίδα και θεραπεία, την οποία έχουν ανάγκη, διώκονται και διαπομπεύονται με πρωτοφανή τρόπο οι ίδιες. Το περιστατικό αυτό αντιμετώπισης της «υγειονομικής βόμβας» έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με την αντιμετώπιση των παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών, που ακολουθείται την τελευταία περίοδο.

Η ανέγερση τείχους στον Έβρο, η δημιουργία στρατοπέδων κράτησης (κατ’ ευφημισμό χώρων φιλοξενίας) αλλοδαπών, οι σαρωτικές σκούπες, οι αυθαίρετες επεμβάσεις της αστυνομίας και η εκκένωση κτιρίων από τους αλλοδαπούς ενοίκους τους, οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας για διάδοση μεταδοτικών ασθενειών και η εσπευσμένη νομοθέτηση διατάξεων για αναγκαστική κράτηση και θεραπεία των νοσούντων μεταναστών, συνθέτουν μια εικόνα κήρυξης πολέμου εναντίον των αλλοδαπών (λαθρομεταναστών σύμφωνα με τον κυρίαρχο λόγο), αλλά ήδη, μετά και το περιστατικό των νεαρών εκδιδόμενων γυναικών, εναντίον κάθε απόκληρου.

Οι κυρίαρχες πολιτικές, υπό το βάρος ακροδεξιών οργανώσεων, που μετά την είσοδο στην κυβέρνηση της «πολιτικά ορθής» εκδοχής τους, ήδη απειλούν να μπουν στη Βουλή, στην πιο ακραία νεοναζιστική τους μορφή, βρήκαν το νέο τους εχθρό στο πρόσωπο του ξένου και πλέον του απόκληρου.

Η υπαρκτή φτωχοποίηση των κέντρων των πόλεων, η αύξηση της πορνείας, των ναρκομανών και των αστέγων δεν αποδίδεται στην απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, συνέπεια μιας χωρίς προηγούμενο οικονομικής κρίσης, και μιας πολιτικής αντιμετώπισής της που στόχο έχει τη διασφάλιση των κερδών της προηγούμενης περιόδου, και όχι την ευημερία όλων των κατοίκων αυτής της χώρας.
Αποδίδεται αντίθετα στους μετανάστες, στις εκδιδόμενες γυναίκες, χωρίς να αποκλείεται ότι θα ακολουθήσουν οι ναρκομανείς και οι άστεγοι (ως άλλη υγειονομική βόμβα). Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν απέχει ιδιαίτερα αυτή η πολιτική από ακραίες ρατσιστικές πολιτικές που εκτρέφονται από οργανώσεις που απειλητικά φωνάζουν ότι θα μπουν στη Βουλή και θα επιβάλλουν τον λόγο, αλλά πολύ περισσότερο, την εκτός νομιμότητας πρακτική τους, σε βάρος κάθε φτωχού μετανάστη, πόρνης, ναρκομανή, άστεγου.

Η διαπόμπευση και η παραπομπή στην πυρά ασθενών γυναικών, οι οποίες αποτελούν θύματα μιας κατάστασης εκμετάλλευσης από κυκλώματα αλλά και από την κοινωνική ηθική, που θεωρεί τον επιδιδόμενο σε συνευρέσεις με εκδιδόμενα πρόσωπα κοινό καταναλωτή υπηρεσιών και εμπορευμάτων και τα εκδιδόμενα πρόσωπα όχι εξαναγκαζόμενα σ’ ένα άθλιο επάγγελμα αλλ’ αντιθέτως πρόσωπα υπέχοντα αυξημένες ευθύνες, οι οποίες καλύπτουν και τη στοιχειώδη υποχρέωση αυτοπροστασίας των «καταναλωτών» και προστασίας των οικείων τους που έρχονται σ’ επαφή μαζί τους, αποτελεί δείγμα θεσμικής και ηθικής κατάπτωσης των κρατικών αρχών.


Επιμένουμε στην προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου. Δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε υπερασπιστές κάθε απόκληρου και κατατρεγμένου, πρόσφυγα, μετανάστη ή μη.


Αθήνα, 2 Μαΐου 2012



ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ