15 Ιουν 2012

I came here for Peace - Νέα έκθεση για τη ρατσιστική αστυνομική βία στην Πάτρα

Print this post
Το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» (ΕΣΠ) σε συνεργασία με την ΜΚΟ “Proasyl”, παρουσιάζουν την Έκθεση: “I came here for peace”, η οποία ασχολείται με τα συστηματικά περιστατικά ρατσιστικής βίας που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Πάτρα.


Η Έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις θυμάτων βίας αλλά και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πάτρας. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2012 και μέσα από αυτές αποτυπώνονται συστηματικά περιστατικά σοβαρής βίας κατά μεταναστών και προσφύγων, στα οποία τα θύματα καταγγέλλουν ως συχνούς πρωταγωνιστές μέλη της αστυνομίας και του λιμενικού.

Η Έκθεση σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να στοχοποιήσει τις συγκεκριμένες αρχές, ούτε φυσικά να αποτελέσει δικαιολογία οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης προερχόμενη από μετανάστες ή πρόσφυγες, που υφίστανται βία. Στόχοι της είναι να αποτελέσει σημείο προβληματισμού και στενότερης διερεύνησης για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Πάτρα, να συμβάλει στο να γίνει καλύτερα κατανοητή η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εγκλωβίζονται εκεί, καθώς και να βοηθήσει στην αναζήτηση των λόγων που οδηγούν στην έξαρση της ρατσιστικής βίας τόσο στην Πάτρα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.



Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Κατεβάστε την έκθεση στα αγγλικά εδώ