27 Μαΐ 2013

Πρόσκληση για ενημέρωση και συντονισμό συμπαράστασης σε επικείμενες δίκες - Τρίτη 28 Μαΐου

Print this post

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σας προσκαλεί σε ενημερωτική συνάντηση στις 28-5-2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00, προς το σκοπό συντονισμού δράσεων υποστήριξης σε σχέση με επικείμενες δίκες.

1. Στις 4-6-2013 ενώπιον του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά κατηγορούνται 3 λιμενικοί, μέλη μάλιστα των ειδικών μονάδων του Λιμενικού Σώματος, για βασανιστήρια μέσω ηλεκτροσόκ και της μεθόδου του εικονικού πνιγμού, καθώς και άλλες βαρύτατες προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος δύο προσφύγων, αμέσως μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου. Το περιστατικό έχει καταγραφεί στην έκθεση της Ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών «Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά θα πρέπει να ειπωθεί – Η κατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου και οι πρακτικές του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος», που είχε δημοσιοποιηθεί το 2007 και είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα.

Η δίκη είναι σημαντική γιατί πρώτη φορά βρίσκονται κατηγορούμενοι μέλη του Λιμενικού Σώματος, ενός σώματος ασφαλείας με στρατιωτική δομή (εξ ου και η τέλεση της δίκης στο Ναυτοδικείο), το οποίο έχει κατηγορηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Θυμίζουμε την υπόθεση των ρατσιστικών συνθημάτων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 από μέλη των ΟΥΚ, την περίπτωση του βιασμού με κλομπ Τούρκου πρόσφυγα το Μάϊο του 2001 (περίπτωση Zontul), καθώς και την πρόσφατη ανάδειξη στενών διασυνδέσεων μελών του λιμενικού σώματος με τη Χρυσή Αυγή, με την ανεύρεση φωτοτυπημένων προκηρύξεων της Χρυσής Αυγής πίσω από υπηρεσιακά έγγραφα του Λιμενικού Σώματος.

Η δίκη διεξάγεται στο χώρο του Ναυτοδικείου, στον οποίο θα πρέπει να προσέλθουν τα δύο θύματα μάρτυρες και είναι αναγκαία η συμπαράσταση οργανώσεων καθώς και ο συντονισμός της δράσεώς μας για την στήριξή τους.

2. Στις 6-6-2013 δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημ/κείου Σάμου μέλος της Κίνησης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμου, το οποίο κατηγορείται για ψευδή αναφορά στις αρχές, μέσω της αποστολής εγγράφου ανακοίνωσης της Κίνησης που απευθυνόταν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και σε άλλους θεσμικούς φορείς προστασίας δικαιωμάτων προσφύγων, και όπου αναζητείτο πληροφόρηση για την τύχη προσφύγων που είχαν καταφύγει στο νησί της Σάμου και δεν υφίστατο καμία πληροφόρηση για τον τόπο και τις συνθήκες μεταφοράς τους από το νησί.

Επειδή η κίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος Ομάδας αλληλεγγύης αποτελεί σοβαρή περίπτωση στοχοποίησης της δράσης μιας ενεργούς ομάδας στήριξης προσφύγων στο νησί της Σάμου, αλλά και προμηνύει τυχόν αντίστοιχες δράσεις εναντίον άλλων ομάδων αλληλεγγύης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καλούμε όποιον ενδιαφέρεται για ενημέρωση και συντονισμό της δράσης προς υποστήριξη του μέλους της κίνησης που στοχοποιείται με παντελώς αστήρικτη κατηγορία.

3. Τέλος την 20-6-2013 ενώπιον του Β' Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημ/κείου Αθηνών θα διεξαχθεί η δίκη ειδικού φρουρού που υπηρετεί ως προσωπικό φύλαξης στο Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας (Κ.Φ.Α.), ο οποίος κατηγορείται για βασανιστήρια από κοινού (παράβαση του άρθρου 137Α παρ. 3) σε βάρος κρατουμένου.

Η κατηγορία βασίζεται σε ευρήματα που έχουν καταγραφεί σε ιατροδικαστική έκθεση και αναδείχθηκε μετά από καταγγελία προϊσταμένου αξιωματικού. Η βάναυση συμπεριφορά σε βάρος κρατουμένου έχει αυτονόητη και αυξημένη απαξία και θέτει για πολλοστή φορά το ζήτημα των συνθηκών κράτησης αλλά και αυτής καθεαυτής της κράτησης στα κατ' ευφημισμό “κέντρα φιλοξενίας αλλοδαπών”.

Ας σημειωθεί ότι η δίκη θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του θύματος, το οποίο έχει ήδη απελαθεί.

Καλούμε όποια οργάνωση, φορέα ή πρόσωπο ενδιαφέρεται για στήριξη των άνω υποθέσεων, οι οποίες απαιτούν την ενεργή συμπαράσταση όλων μας να προσέλθουν στο κτίριο 11 (ταμπέλα ΙΣΠΑΝΙΚΑ) οδός Ρεθύμνου και Ιουλιανού πίσω από το ξενοδοχείο PARK της λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 28-5-2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00.



Η πρόσκληση εδώ