7 Νοε 2013

Ανακοίνωση- υπόμνηση για αυριανή εκδίκαση αιτήματος έκδοσης Τούρκου Πρόσφυγα από τον Άρειο Πάγο

Print this post
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ-ΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΧΑΣΑΝ ΜΠΙΠΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΥΡΙΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ (ώρα 9.30 πμ)

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΜΠΙΠΕΡ



Εκδικάζεται αύριο σε τελευταίο βαθμό από τον Άρειο Πάγο το αίτημα έκδοσης του αιτούντος άσυλο στην Ελλάδα Χασάν Μπιπέρ, εκζητουμένου από τις τουρκικές αρχές.

Το αίτημα έκδοσης εξετάστηκε πρωτόδικα από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του στην Τουρκία. Η πρωτοφανής αυτή γνωμοδότηση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη ρητή, εκ του νόμου, απαγόρευση έκδοσης αιτούντων άσυλο εκκρεμούσης της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματός τους, δεν αξιολογεί τον κίνδυνο έκθεσής του σε βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και μη δίκαιη δίκη, την δίωξή του για λόγους πολιτικούς και έρχεται σε αντίθεση με την πάγια σχετική νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου.


Υπενθυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο συνολικής έκπτωσης προστασίας των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο οποίο οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση με την επίκληση της οικονομικής κρίσης και μετά την προ ενός έτους επίσκεψη Σαμαρά στην Άγκυρα και την ανακοίνωση στενότερης συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, οι ελληνικές αρχές, που με δισταγμό προέβαιναν στην ενεργοποίηση διεθνών ενταλμάτων έκδοσης σε βάρος Τούρκων προσφύγων που βρίσκονταν στην Ελλάδα, έχουν επιδοθεί από τις αρχές του 2013 σε πραγματικό κυνήγι όλων των εκζητούμενων για την πολιτική τους δράση στην Τουρκία.

Ήδη, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων, από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι σήμερα, ακολουθήθηκε η διαδικασία ενεργοποίησης και εξέτασης 13 αιτημάτων έκδοσης κατά προσφύγων. Για τους 11 από αυτούς τα ελληνικά δικαστήρια αποφάσισαν την απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης αναγνωρίζοντας τους πολιτικούς λόγους της δίωξής τους. Για έναν, τον Αχμέτ Γιουκσέλ, εκκρεμεί απόφαση από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ενώ το αίτημα του Χασάν Μπιπέρ εκδικάζεται αύριο σε τελευταίο βαθμό από τον Άρειο Πάγο.

Παράλληλα, καθ’όλο αυτό το διάστημα με τις συλλήψεις των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών, εμφανίζονται συνεχώς δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, τα οποία κάνουν λόγο για συμφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την έκδοση των εκζητούμενων, για διακρατικές μυστικές αντιτρομοκρατικές συμφωνίες με οικονομικά ανταλλάγματα και τα οποία φωτογραφίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, δημοσιεύουν τα ονόματά τους και προαναγγέλλουν συλλήψεις από τις ελληνικές αρχές. Αποκορύφωμα της παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στο πλαίσιο των ως άνω συμφωνιών, ήταν η εξαναγκαστική εξαφάνιση και απαγωγή του Μπουλούτ Γιαϊλά, πολιτικού πρόσφυγα με καταγωγή από την Τουρκία, που έλαβε χώρα στις 30.5.2013, στο κέντρο της Αθήνας και μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων όταν απήχθη με χρήση ακραίας βίας, για να παραδοθεί ένα εικοσιτετράωρο μετά στα χέρια των διωκτών του στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, οι διώξεις και τα αιτήματα έκδοσης των τουρκικών αρχών συνεχίζονται. Τονίζουμε ότι ο εκζητούμενος Χασάν Μπιπέρ είχε έντονη και δημόσια πολιτική δράση στην Τουρκία, ως συνδικαλιστής και εκπρόσωπος της παντουρκικής συνομοσπονδίας λιμενεργατών και ως συγγραφέας, έχει υποστεί σοβαρές διώξεις για λόγους πολιτικούς και είναι θύμα βασανιστηρίων. Έχει ζητήσει άσυλο από τις ελληνικές αρχές, η εξέταση του οποίου εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό. Από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Χασάν Μπιπέρ έχει ξεκινήσει απεργία πείνας μαζί με τους άλλους τρεις συγκρατούμενούς του, Τούρκους πολιτικά διωκόμενους, αντιστεκόμενοι και αγωνιζόμενοι για τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Σε περίπτωση έκδοσής του στην Τουρκία, ο Χασάν Μπιπέρ κινδυνεύει να βασανιστεί και να φυλακιστεί εξαιτίας της πολιτικής του δράσης μετά από άδικες δίκες.

Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών θυμίζει ότι χιλιάδες είναι τα άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνιδικαλιστές, φοιτητές και δικηγόροι, που διώκονται συστηματικά στην σημερινή Τουρκία λόγω των πολιτικών ή φιλοκουρδικών τους πεποιθήσεων με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Δικάζονται από ειδικά δικαστήρια μετά απο άδικες δίκες, ακόμη και με μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία τις καταθέσεις που έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ψήφισμά του το Μάρτιο του 2013, καταδίκασε τις συλλήψεις δικηγόρων στην Τουρκία, που έγιναν βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου και που “σκοπό είχαν να τρομοκρατήσουν τον τουρκικό λαό”. Συνεχείς είναι και οι καταγγελίες για βασανιστήρια των συλληφθέντων απο τις τουρκικές αρχές, ενώ η πρόσφατη πολιτική δολοφονία των τριών κουρδισσών αγωνιστριών στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων και μιας πολιτικής πρόσφυγα, την έκδοση της οποίας στην Τουρκία είχε απορρίψει η Γερμανία, προκαλεί ερωτηματικά και φόβους.

Η Ομάδα Δικηγόρων τονίζει ότι η έκδοση ατόμων που διώκονται στην χώρα καταγωγής τους για λόγους πολιτικούς ή που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη μορφή κακομεταχείρισης σε περίπτωση επιστροφής τους ή που κινδυνεύουν να δικαστούν σε άδικη δίκη, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων (άρθρο 3), της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 (άρθρο 33), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 3 και 6) και του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 18 και 19).

· Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους τούρκους και κούρδους αγωνιστές και αγωνίστριες πολιτικούς πρόσφυγες.

· Ζητούμε να μην εκδοθεί κανένας και καμία στην Τουρκία.

· Καλούμε σε συμπαράσταση αύριο 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 στον Άρειο Πάγο.



Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών Ρεθύμνου 11 και Ιουλιανού, http://omadadikigorwn.blogspot.gr/




Κατεβάστε την ανακοίνωση εδώ