10 Νοε 2013

Νέα αποκαλυπτική έκθεση της PRO ASYL, καταγγείλει συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Print this post




Το κύριο πόρισμα της έρευνας της  PRO ASYL είναι ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας αποτελούν συχνό φαινόμενο. Μετανάστες επαναπροωθόνται από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα νησιά και τα χερσαία σύνορα. Τα θύματα στην πλειονότητά τους είναι πρόσφυγες από τη Συρία -άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη και άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες- που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν διεθνή προστασία ή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που ζουν στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίως επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να στηρίξει τους Σύρους πρόσφυγες, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους παραβιάζονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες που παραχώρησαν συνεντεύξεις, ο αριθμός των ατόμων που απωθήθηκαν μπορεί να εκτιμηθεί σε πάνω από 2000, δεδομένης της σύνθεσης των ομάδων με τις οποίες ταξίδευαν.



Η έκθεση της PRO ASYL καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, τη συνοριοφυλακή και την ακτοφυλακή για τις πρακτικές αυτές και θέτει το ζήτημα της ευρύτερης ευρωπαϊκής συνενοχής. Ενώ ολόκληρο το ελληνικό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης εξαρτάται από τη στήριξη και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία του και ενώ η Frontex δραστηριοποιείται στη χώρα εδώ και χρόνια, οι ιθύνοντες στο Βερολίνο, τη Βιέννη και την υπόλοιπη Ευρώπη τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα της εμπλοκής των φορέων αυτών σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θάνατοι στο Αιγαίο: συνέπεια του κλεισίματος των χερσαίων συνόρων.


Θάνατοι στο Αιγαίο: συνέπεια του κλεισίματος των χερσαίων συνόρων. Η μετατόπιση της οδού διαφυγής από τον Έβρο στο Αιγαίο, ως συνέπεια του κλεισίματος του χερσαίου συνόρου το καλοκαίρι του 2012, οδήγησε στο θάνατο πολλών ανθρώπων. 149 άτομα, οι περισσότεροι Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες, με παιδιά και έγκυες γυναίκες ανάμεσά τους, έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση, από τον Αύγουστο του 2012.

Σοκάρει η βιαιότητα και το πλήθος των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά αποκαλύπτονται στην έκθεση.

Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους κατηγορούνται για κακομεταχείριση μεταναστών κατά τη σύλληψή τους, αυθαίρετη κράτησή τους χωρίς να γίνει καταγραφή της παρουσίας τους σε ελληνικό έδαφος και επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Ειδικές μονάδες της Ελληνικής Ακτοφυλακής εγκαταλείπουν πρόσφυγες σε τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους. Η πλειονότητα όσων παραχώρησαν συνεντεύξεις ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση. Στην περίπτωση των ανθρώπων που απωθήθηκαν από το Φαρμακονήσι, σύμφωνα με αναφορές, η αγριότητα της κακομεταχείρισης που υπέστησαν εννέα Σύριοι άνδρες πρόσφυγες αγγίζει τα όρια του βασανισμού.

Η Frontex πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα

Τα συμπεράσματα στην έκθεση αποτελούν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, κυρίως όσον αφορά στην επιχείρηση «Ποσειδών- ξηρά και θάλασσα» της Frontex. Με λίγες εξαιρέσεις, οι παράνομες επαναπροωθήσεις που καταγράφονται στην αναφορά συνέβησαν σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Frontex. Για το λόγο αυτό, η PROASYL θέτει το ερώτημα της εμπλοκής της Frontexστα κρούσματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεδομένης της συχνότητας και της σφοδρότητας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στην Ελλάδα, η Frontexπρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στη χώρα.

Η επόμενη προεδρία

Την 1η Ιανουαρίου του 2014 η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η PRO ASYL κάνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να συνδυάσουν το δικαιολογημένο αίτημά τους για περισσότερη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων με μια δέσμευση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Οι παράνομες διαδικασίες επαναπροωθήσης και η κακομεταχείριση πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Η PROASYL κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολύνουν τις διαδικασίες έκδοσης θεώρησης εισόδου (visa), να διευρύνουν τον ορισμό της οικογενειακής επανένωσης και να εκδώσουν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους σε πρόσφυγες -κυρίως όσους διαφεύγουν από τη Συρία- για τη διέλευσή τους μέσω της Τουρκίας. Αυτό θα δημιουργούσε μια νόμιμη και ασφαλή δίοδο προς το ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα έχουν ανάγκη να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα νόμιμης μετακίνησής τους προς τα ευρωπαϊκά κράτη όπου ζουν οι οικογένειές τους και όπου έχουν μια ευκαιρία να δεχτούν προστασία.

Η έκθεση καταγράφει τα αποτελέσματα διαφορετικών αποστολών ερευνών που διεξήχθησαν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PROASYL και τους φίλους της PROASYL στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γερμανία. Η PROASY Lείναι αποκλειστική υπεύθυνη του περιεχομένου της έκθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ


Πηγή: http://migrant.diktio.org