29 Αυγ 2011

Επείγουσα ανάγκη για ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε κρατούμενους μετανάστες σε Έβρο και Ροδόπη

Print this post
– ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναλαμβάνουν εκ νέου δραστηριότητες στους χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο και στη Ροδόπη


Αθήνα, 29 Αυγούστου 2011 – Η κατάσταση για τους μετανάστες που κρατούνται στους χώρους κράτησης στον Έβρο και στη Ροδόπη είναι για άλλη μια φορά κρίσιμη. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν έχει παρασχεθεί καθόλου ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο στους χώρους κράτησης, καθώς οι ομάδες του Υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αποφάσισαν να αναλάβουν εκ νέου τις ιατρικές δραστηριότητές τους στην περιοχή προκειμένου να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες των μεταναστών.

«Από τις 31 Ιουλίου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το ιατρικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας διέκοψε τις εργασίες του στους χώρους κράτησης του Έβρου και της Ροδόπης. Ύστερα από μία σύντομη διερευνητική επίσκεψη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε ξανά στους χώρους αυτούς. Οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες,» τόνισε η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ. Κάθε μέρα πάνω από 250 μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες γυναίκες καθώς και αρκετοί πρόσφυγες από τη Συρία, περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και φτάνουν στους χώρους κράτησης σε κρίσιμη κατάσταση, εξουθενωμένοι, χωρίς τρόφιμα και νερό. «Παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που κρατούνται, δεν έχουμε δει κάποια σημαντική βελτίωση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής μέσα σε αυτούς τους χώρους,» συμπληρώνει η κυρία Περτσινίδου. Ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που περνούν τα σύνορα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες.


Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, μία οκταμελής ομάδα των ΓΧΣ ξεκίνησε να παρέχει ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και άρχισε δραστηριότητες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό, Σουφλί και Φέρες και στα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο και στη Βέννα. «Βλέπουμε μία αναμφισβήτητη ανάγκη για τις ομάδες μας να βρίσκονται εκεί, καθώς κανένας άλλος δεν βρίσκεται σε θέση αυτή τη στιγμή να φροντίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους,» δηλώνει η κυρία Περτσινίδου.

Οι ΓΧΣ καλούν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρκή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρκή προαυλισμό.

Οι ΓΧΣ παρείχαν ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα από το 1996. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010, μία ομάδα των ΓΧΣ παρείχε ιατρική περίθαλψη και εργαζόταν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο. Στις αρχές Μαρτίου 2011, οι ΓΧΣ παρέδωσαν τις ιατρικές τους δραστηριότητες στις ομάδες του Υπουργείου Υγείας, αλλά συνέχισαν να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους κρατούμενους μετανάστες.

Πηγή: http://xorissynora.msf.gr/