6 Δεκ 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Print this post
Από το 2009 περισσότεροι από επτά χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία με την κατηγορία ότι διασυνδέονται με την KCK (Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων) – μία οργάνωση που κατηγορείται ότι αποτελεί το πολιτικό σκέλος του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Από αυτούς οι τέσσερις χιλιάδες έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική να δικαστούν στην Τουρκία στο άμεσο μέλλον.

Η πρόσφατη σύλληψη 51 δικηγόρων που εκπροσωπούν κατηγορουμένους σε υποθέσεις της KCK αποτελεί μία πολλή σοβαρή εξέλιξη σε αυτές τις επιχειρήσεις που στόχο έχουν να καταπνίξουν την Κουρδική αντιπολίτευση. Στις 22 Νοεμβρίου 2011, οι Τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχείρηση συλλήψεων σε 16 διαφορετικές επαρχίες. Η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία και τα σπίτια των δικηγόρων, έψαξε και κατέσχεσε τα αρχεία τους και αντέγραψε τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών τους παραβιάζοντας έτσι παράνομα τα προνόμιά τους ως δικηγόρων. Μετά τη σύλληψή τους, οι δικηγόροι μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη καθώς το Ειδικό Κακουργιοδικείο (παλαιότερα γνωστό ως το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας) εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης τους. Αρχεία τηλεφωνικών συνομιλιών προστέθηκαν στον φάκελο της έρευνας και προβλήθηκαν ως το κύριο αποδεικτικό στοιχείο.

Οι 43 από τους συλληφθέντες δικηγόρους οδηγήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου ενώπιον του ανακριτή αλλά οι 100 συνήγοροί τους παραιτήθηκαν από την υπεράσπιση καθώς ισχυρίστηκαν ότι όλη η διαδικασία βασίζεται σε παράνομες διαδικασίες. Δεν θέλησαν να λάβουν μέρος σε μια προδήλως άδικη διαδικασία. Ενώ ορισμένοι από τους δικηγόρους αφέθηκαν ελεύθεροι, 33 από αυτούς εξακολουθούν και σήμερα να κρατούνται.

Οι συλλήψεις αποτελούν μια κρίσιμη απειλή για τους δικηγόρους, η οποία διακινδυνεύει τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Επιπλέον, ο σεβασμός του δικηγορικού λειτουργήματος και του ανεξάρτητου ρόλου των δικηγόρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις Βασικές Αρχές για το Ρόλο των Δικηγόρων, που υιοθετήθηκαν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αβάνα το Σεπτέμβριο του 1990, οι κυβερνήσεις πρέπει να:

- Διασφαλίζουν ότι οι δικηγόροι είναι σε θέση να εκτελούν το σύνολο των επαγγελματικών τους καθηκόντων, χωρίς εκφοβισμούς, εμπόδια, παρενόχληση ή ανάρμοστη παρέμβαση

- Εγγυώνται ότι οι δικηγόροι δεν υφίστανται ή απειλούνται με διώξεις ή άλλες κυρώσεις, απλώς και μόνο εξαιτίας του έργου τους ως δικηγόρων.

Εμείς, οι δικηγόροι που ασκούμε το δικηγορικό επάγγελμα στην Ελλάδα, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, απαιτούμε επειγόντως την άμεση απελευθέρωση όλων των δικηγόρων που κρατούνται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να τους επιτρέψει να επανέλθουν στο νόμιμο ρόλο τους ως ανεξάρτητων δικηγόρων, χωρίς περαιτέρω παρέμβαση ή παρεμπόδιση της δικηγορικής και εκπροσωπευτικής τους ιδιότητας.

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2011


Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
http://omadadikigorwn.blogspot.com/

Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων
http://www.epda.gr/

Κατεβάστε και προωθείστε το κάλεσμα στα ελληνικά και τα αγγλικά