28 Αυγ 2012

Δελτίο Τύπου, Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σάμου

Print this post
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σάμος 28 Αυγούστου 2012

Μετά από πληροφορία που είχε η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ,σχετικά με τα νέα κύματα προσφύγων στο νησί της Σάμου, μέλη της πραγματοποίησαν σήμερα 28/8/2012 επίσκεψη τόσο στο Λιμεναρχείο όσο και στην Αστυνομία. Αναλυτικά:

Κατά την επίσκεψη μας στο Λιμεναρχείο συναντήσαμε τον κ. Υπολιμενάρχη. Το λιμενικό το Σάββατο 25 Αυγούστου εντόπισε μέσα σε βάρκα και συνέλαβε 4 0 άτομα. Επειδή τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος ήταν ήδη γεμάτα και το πρώην κέντρο κράτησης κατεστραμμένο, μετά από έρευνα του λιμενικού οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται πάνω από το λιμενικό ταμείο. Αναμεσά τους είναι 8 γυναίκες και 6 παιδιά . Προερχόμενοι από την εμπολεμη ζωνη της Συρίας και δεν έχουν μιλήσει ακόμα με δικηγόρο.

Κατά την επίσκεψη μας στο Αστυνομικό Τμήμα μιλήσαμε με τον Διοικητή του τμήματος. Στα κρατητήρια Βαθέως στοιβάζονται περίπου 30 άνθρωποι. Επίσης γεμάτα είναι και τα κρατητήρια Καρλοβάσου και Πυθαγορείου. Η προοπτική γι ΄αυτούς τους ανθρώπους: Η ΑΠΕΛΑΣΗ αφού θεωρούνται κρατούμενοι, με το γνωστό τρόπο να εγκαταλειψουν τη χωρα σε ένα μηνα.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών δεν υπάρχει μάλλον κανένα σχέδιο από τις τοπικές άρχες (Περιφέρεια, Αστυνομία) αφού για άλλη μια φορά τους βρήκε παντελώς απροετοίμαστους.

Ο κ.Δένδιας, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχες, όπως για παράδειγμα η Συρία, αυτόματα θα θεωρούνται πρόσφυγες και όχι κρατούμενοι και θα φιλοξενούνται σε ανοιχτούς χώρους, δε θα κρατούνται. Βέβαια γι αυτό δεν εχει ενημερωθει κανένας γραπτώς, ούτε το τοπικό Λιμεναρχείο και η Αστυνομία. (Μα τι υποκρισία, μιλάμε για το ίδιο υπουργείο, την ίδια κυβέρνηση της καταστολής, της ρατσιστικής βίας και τον ρατσιστικών πογκρόμ).

Η Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες καταγγέλει:

  • Την κράτηση δεκάδων προσφύγων σε απάνθρωπες συνθήκες ,την κωλλυσιεργία των τοπικών αρχών σχετικά με αυτό. Ας πιέσουμε όλοι για ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ.
  • Την απουσία ενημέρωσης των περισσότερων προσφύγων για τα δικαιώματά τους. ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.  
  • Την παράνομη κράτηση 6 ανηλίκων, χωρίς εφαρμογή του νόμου περι ανηλίκων. ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΩΡΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ.


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ –ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

 Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες