10 Δεκ 2012

Κείμενα αλληλεγγύης για την ποινική δίωξη μέλους της Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σάμου

Print this post
Ψήφισμα Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς το μέλος της «Κίνησης για τα ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», στο οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη με αφορμή μία επιστολή-ερωτηματολόγιο που σύνταξε η ομάδα της Κίνησης απευθυνόμενη στις αρχές, με στόχο να αναζητήσει απαντήσεις για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων που βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης στη Σάμο το 2010 και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους. Η δίκη θα γίνει την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012. 


- Θεωρούμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία που σέβεται τον πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δυνατό να ποινικοποιείται η απεύθυνση με ερωτήσεις είτε και κρίσεις προς τις αρχές, καθόσον αυτή είναι νόμιμο και δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη.

- Πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και όλων όσων βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση είναι δημοκρατική και ηθική υποχρέωση όλων μας.

- Η δίωξη που ασκείται σήμερα στο συγκεκριμένο άτομο στρέφεται ενάντια στη συλλογική δράση και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συσπείρωση και η μαζική πάλη των εργαζομένων για τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα και η καταπολέμηση του απομονωτισμού και της φίμωσης που προσπαθούν να επιβάλουν Κυβέρνηση και ΜΜΕ.

- Υπερασπιζόμαστε τα σωματεία, τις συλλογικότητες των εργαζομένων και της νεολαίας και κάθε αγωνιστική δράση απέναντι σε όποια προσπάθεια επιδιώκει τη φίμωση, την τρομοκράτηση και την καταστολή τους και ζητάμε να σταματήσει η δίωξη του μέλους της «Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες».

Σαμος, 7 Δεκεμβρίου 2012

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

 
Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου “Λάθρα;”
Το χωριό του «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» – Μυτιλήνη


Σε μερικές ημέρες μέλος της «Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» στη Σάμο θα βρεθεί στην θέση του κατηγορουμένου στα δικαστήρια διότι πριν δύο χρόνια η Συλλογικότητα της Σάμου έκανε το αυτονόητο: έθεσε με επιστολή της ερωτήματα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης (και κοινοποίηση στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομική Δ/νση Σάμου, Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Διεθνή Αμνηστία) σχετικά με την παράνομη κράτηση ανηλίκων, τις δραστηριότητες της Frontex, και την τύχη 15 προσφύγων.

Αντί απαντήσεως η οποία δεν δόθηκε ποτέ από την Διοίκηση ως όφειλε -στα εύλογα ερωτήματα- κινήθηκε ποινική διαδικασία στην αποστολέα της επιστολής με την κατηγορία της ψευδούς αναφοράς στις Αρχές!!!
Είναι σαφές ότι η επιστολή αυτή ενόχλησε τότε τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Η διοίκηση αντί να παράσχει τις οφειλόμενες πληροφορίες στην κίνηση της Σάμου και να εφαρμόσει όσα αναφέρονται στις διεθνείς συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία χρησιμοποιεί την παλαιά και προσφιλή τακτική της τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται για δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Στις μικρές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου είναι γνωστοί όλοι σε όλους. Ο καθένας και η κάθε μια από εμάς αγωνίζεται σύμφωνα με όσα πιστεύει, απέναντι στην βαρβαρότητα και την αντίληψη «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω».

Αντίθετα, η πολιτική της κυβέρνησης και των λειτουργών της ζέχνει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως συλλογικότητα όλα αυτά τα χρόνια το ξέρουμε από πρώτο χέρι, όπως επίσης το ξέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι οποίοι το βίωσαν στο πετσί και την ψυχή τους.

Δηλώνουμε την συμπαράσταση και την πλήρη υποστήριξη μας στην «Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες Σάμου» και στο μέλος της που κατηγορείται, με την βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα διορθώσει έστω και καθυστερημένα την κατάφωρη αδικία που έχει προκληθεί από τις Αρχές, προστατεύοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της αναφοράς στις Αρχές. Κανείς δεν είναι μόνος όταν αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.