29 Μαΐ 2015

ANAKOINΩΣΗ - Νίκη στην υπόθεση του πολιτικού πρόσφυγα Ε.G.

Print this post
Στις 25.5.2015 εκδικάστηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών η εκτέλεση του γερμανικού ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του E.G., Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα και θύματος βασανιστηρίων στις τουρκικές φυλακές, για τα οποία έχει ήδη καταδικαστεί η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το Συμβούλιο, σε μια ιστορική και πρωτοπόρα απόφασή του με αριθμό 46/2015, έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η κατηγορία της γερμανικής δικαστικής αρχής, όπως διατυπωνόταν, είναι αόριστη και δυνητικά παραβιάζει την αρχή της ειδικότητας. Κρίθηκε λοιπόν ότι οι αιτιάσεις περί παραβίασης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας επειδή ο εκζητούμενος συμμετείχε σε πολιτικές διαδικασίες (συνεδριάσεις) δεν συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση κάποιας αξιόποινης πράξης.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι αναγνωρίστηκε (όπως πρόκυψε και από την επ’ ακροατηρίω διαδικασία αλλά και από το ίδιο το ένταλμα) ότι οι γερμανικές διωκτικές αρχές διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές, από τις οποίες είχαν αντλήσει τις επικαλούμενες πληροφορίες και των οποίων τη φιλολογία αναπαρήγαν. Ευθέως λοιπόν δέχεται η απόφαση ότι είναι ανεπίτρεπτη η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης για νόμιμη πολιτική δραστηριότητα. Κατά της απόφασης δεν ασκήθηκε έφεση από την εισαγγελέα.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο E.G. χρειάστηκε να περάσει δύο μήνες στις ελληνικές φυλακές και να δώσει άλλη μία πολιτική μάχη, στη χώρα της οποίας την προστασία έχει ζητήσει, αλλά μας ανακουφίζει η νίκη που πέτυχε με τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εργαζόμενων και της κοινωνίας.

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ