24 Μαρ 2016

Καταδίκη της Ελλάδας για μη αποτελεσματική διερεύνηση ρατσιστικής επίθεσης κατά Αφγανού και συνθήκες κράτησης στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα

Print this post
Mε την υπόθεση Sakir κ. Ελλάδας (application no. 48475/09) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) και του άρθρου 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή) αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης στον Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης σχετικά με τη μη αποτελεσματική διερεύνηση που ακολούθησε την επίθεση.

Η υπόθεση αφορά την επίθεση που δέχθηκε ο Rafi Sakir το 2009 στο κέντρο της Αθήνας από ομάδα μαυροντυμένων με μαχαίρια και λοστούς, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί, όπως επίσης και της συνθήκες κράτησής του στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, όπου οδηγήθηκε μετά το νοσοκομείο.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι η αστυνομία δεν επιδίωξε να επιβεβαιώσει με το νοσοκομείο εάν η κατάσταση της υγείας του κ. Sakir επέτρεπε την κράτησή του. Και παρά τις σαφείς οδηγίες από τους γιατρούς του, υπήρξαν κενά στο τρόπο με το οποίο αντιμετωπίστηκε η ιατρική του κατάσταση όπως και η ευαλωτότητά του.

Ελλείψεις ακόμα υπήρξαν στην έρευνα που ακολούθησε την επίθεση σε βάρος του, όσον αφορά στη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων και την ανάκριση των αυτόπτων μαρτύρων. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο εξέτασε την αποτυχία των Αρχών να διερευνήσουν επαρκώς εάν η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα και συμπατριώτη του επιτιθέμενου A.S. ήταν αληθής καθώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η κατάθεσή του. Τέλος, το Δικαστήριο επεσήμανε ότι οι Αρχές δεν εξέτασαν ως όφειλαν τη συγκεκριμένη περίπτωση υπό το πρίσμα παρόμοιων επιθέσεων ρατσιστικής βίας που συνέβαιναν συχνά στην περιοχή.

Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δικαστηρίου εδώ (αγγλικά).

Διαβάστε την απόφαση του Δικαστηρίου εδώ (γαλλικά).