16 Μαΐ 2008

Δελτίο Τύπου -- Ρατσιστική βία

Print this post ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τα προ μηνών φαινόμενα ρατσιστικής βίας στις περιοχές ιδίως της Δυτικής Αθήνας, αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος αλλοδαπών.
Στις 12-5-2008 αστυνομικοί κακοποίησαν χωρίς λόγο και αιτία Σύριο πρόσφυγα μικροπωλητή στην οδό Χέϋδεν στην πλατ. Βικτωρίας και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Αφού του έσκισαν το φρύδι και έχασε τις αισθήσεις του, ο αστυνομικός που πρωτοστάτησε στην κακοποίησή του κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν ράμματα στο φρύδι. Αφού στη συνέχεια τον πήγαν πίσω στο ΑΤ Κυψέλης για εξακρίβωση στοιχείων, αφέθηκε ελεύθερος.

Στις 16-5-2008 ο ως άνω πρόσφυγας κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου αστυνομικού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Τις προηγούμενες ημέρες αστυνομικοί του Αστυν. Τμήματος Αιγάλεω εν υπηρεσία, περιπολούν, εισέρχονται σε σπίτια Ιρακινών και άλλων προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή του Αιγάλεω και τους κατατρομοκρατούν, κτυπώντας ενίοτε χωρίς λόγο και αιτία τον οποιονδήποτε διαμαρτύρεται.
Θυμίζουμε ότι στην περιοχή του Αιγάλεω υπήρξαν ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών τον Νοέμβριο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Θυμίζουμε ακόμη ότι περιστατικά, όπως αυτό του Σύριου πρόσφυγα μικροπωλητή είναι καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπου όργανα της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας κυνηγούν αλλοδαπούς μικροπωλητές για να τους εξωθήσουν από την αγορά, κατάσχουν την πραμάτεια τους και ενίοτε τους ξυλοκοπούν και κακοποιούν.
Η Ελληνική πολιτεία αντί να προσφέρει άσυλο και προστασία στους πρόσφυγες που φεύγουν από τις πατρίδες τους λόγω πολέμων, πλημμύρων, σεισμών, τους αντιμετωπίζει σαν απόβλητα και τους κακοποιεί.
Ηδη εκκρεμεί παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία για δημιουργία συνθηκών υποδοχής για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, ενώ επίσης αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, που βάσει του κοινοτικού κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ είναι αρμόδια χώρα για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους, καθώς η Ελληνική πολιτεία δεν παρέχει καμία προστασία σε αυτούς.
Η ίδια δε η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να κλείσει τα σύνορά της, αυξάνοντας τις περιπολίες και τους ελέγχους στα σύνορά της και δημιουργώντας διακρατικά όργανα αστυνομικής συνεργασίας (FRONTEX), που μόνο αποτέλεσμα έχουν την έκθεση σε κίνδυνο ζωής των προσφύγων που απελπισμένοι καθημερινά καταφθάνουν στα σύνορά της.

Ζητούμε:
- την επέμβαση της πολιτείας για την διαλεύκανση και αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας
- τη δίωξη και τιμωρία κάθε υπευθύνου και ιδίως των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων
- την παροχή προστασίας και φροντίδας προς όλους τους διωγμένους από τις πατρίδες τους

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ