7 Οκτ 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την άρνηση παραλαβής αιτημάτων ασύλου από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Print this post Επείγουσα ανακοίνωση
Αθήνα 7-10-2008

Τις τελευταίες 20 ημέρες η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών έχει κλείσει τις πύλες της και αρνείται την παραλαβή αιτημάτων ασύλου. Εκατοντάδες πρόσφυγες στην περιοχή της Αττικής στερούνται της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, κινδυνεύοντας να συλληφθούν και να απελαθούν ανά πάσα στιγμή. Ενώ οι πρόσφυγες σχηματίζουν ουρές έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη ζητώντας - χωρίς αποτέλεσμα- την προστασία του Ελληνικού κράτους, στη συνέχεια μπορεί να συλληφθούν στους δρόμους της Αθήνας, ως παράνομα διαμένοντες στην Ελληνική επικράτεια.
Η πρακτική αυτή αποτελεί μέρος της πολιτικής με την οποία το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας (απέλαση και κράτηση προσφύγων, μη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, μη δίκαιη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου, μηδαμινό ποσοστό αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα, πλήρης έλλειψη κοινωνικής μέριμνας, αστυνομική βία) και έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή τους και την αποστέρηση των δικαιωμάτων τους.

Η Ελληνική Αστυνομία ακολουθώντας αυτή την πρακτική αυθαιρετεί και παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας (Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το νομικό καθεστώς των προσφύγων, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κλπ)

Ζητάμε την αποτελεσματική προστασία των προσφύγων και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.