30 Ιουλ 2009

Ανακοίνωση Ομάδας Δικηγόρων για άτυπες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία (Ιούλιος 2009.)

Print this post
Ανακοίνωση

Στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής της «λαθρομετανάστευσης» που επιχειρείται από την κυβέρνηση με την ανοχή και τη συναίνεση της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών προστασίας των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών που δεσμεύουν την Ελλάδα.

Ειδικότερα μετά την πρόσφατη νομοθετική σκλήρυνση σε όλα τα επίπεδα που καταδικάστηκε από όλες τις ΜΚΟ και συλλογικότητες που ασχολούνται με την προστασία δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, ήδη παρακολουθούμε τη διενέργεια άτυπων επαναπροωθήσεων ομάδων μεταναστών - προσφύγων που καταφεύγουν στα Ελληνικά σύνορα πιθανότατα μέσω Εβρου προς Τουρκία.


Μόλις στις 25-7-2009 αποτράπηκε από τοπικούς φορείς στη Μυτιλήνη απόπειρα μεταφοράς ομάδας 63 ατόμων που επιχειρείτο να προωθηθούν προς άγνωστη κατεύθυνση. Την επόμενη ημέρα 26-7-2009, ομάδα 35 ατόμων από τη Μυτιλήνη προωθήθηκε προς άγνωστο κέντρο κράτησης της Βορείου Ελλάδας. Στις 26-7-2009 ομάδα 51 ατόμων προωθήθηκε από τη Χίο προς τον Εβρο, παρά τη σθεναρή αντίδραση τοπικών ομάδων προστασίας προσφύγων και μεταναστών. Εντός της τελευταίας ομάδας υπήρχαν τουλάχιστον δύο ανήλικοι, εκ των οποίων ο ένας διαχωρίστηκε από τη μητέρα του, αντίθετα προς τη συνθήκη γα τα δικαιώματα του παιδιού και ενάντια σε κάθε έννοια ανθρωπισμού. Ηδη στις 27-7-2009 άλλη ομάδα 45 ατόμων κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τα Χανιά, παρά το γεγονός ότι την ίδια ημέρα είχε γίνει ενημέρωσή τους και καταγραφή των περιπτώσεων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ της ομάδας αυτής βρίσκονται τουλάχιστον 17 άτομα Κουρδικής καταγωγής, τα οποία την ίδια ημέρα ενώπιον εκπροσώπων του τοπικού δικηγορικού Συλλόγου, της αστυνομίας και άλλων τοπικών φορέων είχαν εκδηλώσει την επιθυμία υποβολής αιτήσεως ασύλου (μεταξύ δε αυτών τουλάχιστον μία έγκυος γυναίκα), ενώ υπήρχαν ακόμη τουλάχιστον 4 ανήλικοι ανάμεσά τους. Οι ανωτέρω την ίδια ημέρα φυγαδεύθηκαν από τα Χανιά, παρά την υποχρέωση της Τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης να εξετάσει τις αιτήσεις τους σύμφωνα με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του πδ 81/2009, και ήδη κρατούνται σε άγνωστο κέντρο της Βόρειας Ελλάδας.

Υφίσταται δε πληθώρα καταγγελιών ότι ενεργούνται άτυπες επαναπροωθήσεις μέσω Εβρου, χωρίς καταγραφή των ατόμων που επαναπροωθούνται, και χωρίς καταγραφή βέβαια των αιτημάτων τους και της ιδιαιτερότητας των περιπτώσεών τους.

Καταγγέλουμε τη διενέργεια των άτυπων επαναπροωθήσεων που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.

Ζητούμε την εξέταση των αιτημάτων καθενός ατόμου με βάση τις ιδιαιτερότητές του και σύμφωνα με την υποχρέωση παροχής προστασίας προς πρόσφυγες και άτομα που καταφεύγουν στη χώρα μας από χώρες όπου η προστασία των ανθρώπων τίθεται σε κίνδυνο.

Ζητούμε την παρέμβαση κάθε φορέα για την αποτροπή των άτυπων επαναπροωθήσεων. Ιδιαίτερα δε αναμένουμε την παρέμβαση του γραφείου προστασίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την ανάληψη του ρόλου που της επιφυλάσσεται θεσμικά από το άρθρο 15 του πδ 90/2008, για την επιθεώρηση και έλεγχο των χώρων κράτησης των προσφύγων που κρατούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και την σχετική ενημέρωση των προσφύγων για τα δικαιώματά τους.

Επισυνάπτουμε ανακοίνωση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης για τις τελευταίες επαναπροωθήσεις, καθώς και κατάλογο ονομάτων όσων εκδήλωσαν πρόθεση υποβολής αιτήσεως ασύλου και ζητούμε να ανευρεθούν οι ενδιαφερόμενοι και να εξετασθεί η αίτησή τους.


Διαβάστε:

Aνακοίνωση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης για τις τελευταίες επαναπροωθήσεις