4 Ιουλ 2012

Human Cargo, νέα έκθεση για τις αυθαίρετες επιστροφές από τα ιταλικά λιμάνια στα ελληνικά

Print this post
Οι ΜΚΟ ProAsyl και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δημοσιεύουν έκθεση σχετική με τις αυθαίρετες επανεισδοχές προσφύγων από τους ιταλικούς λιμένες στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα που αναζητούν προστασία προσπαθούν να περάσουν μέσω θαλάσσης από την Ελλάδα στην Ιταλία. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η έκθεση των παραπάνω οργανώσεων, που έχει τίτλο: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΦΟΡΤΙΑ – Αυθαίρετες επανεισδοχές από τους ιταλικούς λιμένες στην Ελλάδα» (“HUMAN CARGO - Arbitrary readmissions from the Italian sea ports to Greece”), εφόσον οι αιτούντες διεθνή προστασία καταφέρουν να φτάσουν στην Ιταλία, αναγκάζονται να επιστρέψουν αμέσως στην Ελλάδα χωρίς καμία νομική διασφάλιση και χωρίς οι ιταλικές αρχές να προβαίνουν σε οποιαδήποτε εξέταση των υποθέσεών τους.


Όπως ακριβώς και τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ιταλία, επισήμως έπαυσε την με βάση τον Κανονισμό Δουβλίνο επιστροφή προσφύγων προς την Ελλάδα, αφού τον Ιανουάριο του 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, τεράστιες και συστηματικές αυθαίρετες επανεισδοχές στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα από τους ιταλικούς λιμένες, παραβιάζοντας ευθέως τον ως άνω κανονισμό.

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες περισσότερων από 50 ατόμων τα οποία αναγκάστηκαν, τουλάχιστον μία φορά, να επιστρέψουν από την Ιταλία στην Ελλάδα κατά αυτόν τον τρόπο. Σχεδόν όλοι όσοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας ήταν άστεγοι τόσο πριν όσο και μετά την επανεισδοχή τους στην Ελλάδα. Δεν είχαν καμία πρόσβαση σε τροφή, νερό, υποδομές υγιεινής ή ιατρική περίθαλψη. Μερικοί από αυτούς υπήρξαν ακόμη και θύματα ρατσισμού ή/και αστυνομικής βίας στην Πάτρα και την Αθήνα.

Οι αυθαίρετες επανεισδοχές πρέπει να παύσουν αμέσως.

Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι η Ιταλία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αντιθέτως εκ μέρους των ιταλικών αρχών υπάρχει:
  • Άρνηση πρόσβασης σε διεθνή προστασία
  • Έλλειψη προστασίας για ασυνόδευτους ανήλικους
  • Κακοποίηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία
  • Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης κατά την επιστροφή με πλοίο
Οι πρακτικές των ιταλικών αρχών αποτελούν παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και της Σύμβασης του 1951 για τους Πρόσφυγες.

Η PRO ASYL και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προτρέπουν την ιταλική κυβέρνηση να εξασφαλίσει σε όσους φθάνουν στους λιμένες της Ιταλίας, την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και να παύσει άμεσα την τακτική της αυθαίρετης επανεισδοχής. Καλούμε τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλάβουν άμεση δράση για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα σε αυτούς τους ιταλικούς λιμένες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αρμόδιος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων καθώς και τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να δεχθούν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από κανένα μέλος τους.


Κατεβάστε την έκθεση εδώ