19 Ιαν 2011

H Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Print this post
Βερολίνο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

H Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα


ΒΕΡΟΛΙΝΟ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να αναστείλει για ένα χρόνο την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Οι Γερμανικές αρχές θα αναλάβουν για το διάστημα αυτό την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. «Η κίνηση αυτή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει και ενδυναμώνει τις θέσεις μας», δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στη Γερμανία και την Αυστρία, Μίχαελ Λίντενμπαουερ. Σύσταση της Υ.Α. εδώ και καιρό είναι μην επιστρέφονται αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

"Το σύστημα παροχής ασύλου στην Ελλάδα έχει στην ουσία καταρρεύσει. Χωρίς υπερβολή, μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση", ανέφερε ο Λίντενμπαουερ. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή σημαντική στήριξη για τη δημιουργία ενός συστήματος ασύλου που να πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διεθνή πρότυπα. Σύμφωνα με τον Λίντενμπαουερ, είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Η Υ.Α. θα στηρίξει αυτή τη διαδικασία με όλες της τις δυνάμεις. Ο Λίντενμπαουερ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν προσδοκίες να επιτευχθούν οι στόχοι σε σύντομο χρονικό διάστημα.
"Όλες οι πλευρές έχουν ένα δύσκολο έργο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υ.Α. Θα ήταν λανθασμένο αλλά και αντίθετο με τις αρχές μας το βάρος να δίνεται αποκλειστικά και μόνο σε αποτρεπτικά μέτρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όσοι αναζητούν προστασία. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα υψηλού επιπέδου σύστημα προστασίας των προσφύγων».

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες